______________________________________

AA (Anti Absztinens) + fanatikus macska-imádó, de nem politika-mentes blog !

______________________________________

 

2010. október 31. vasárnap

 

 

 

 

Halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták Angliát. A kelta hagyományok közt szerepelt a Samhain ünnep, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely november 1-jére esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták azt hitték, hogy a napisten Samhain a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.

Ezen a napon, vagyis november elsején az emberek állatbőröket vettek magukra és Samhain tiszteletére 3 napos ünnepet tartottak. Ez volt az első Halloween fesztivál, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket, ők is megtartották a saját szokásaikat. Egyik ünnepük szintén november 1-jére esett, ez volt a Pomona-nap, ami a gyümölcsök és kertek istennőjének ünnepe volt.

A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás "carved pumpkin". Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O' Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Halloween valószínűleg a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a Halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).

A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (Omnium Sanctorum). III. György pápa a 800 - as években a korábban május 13 - án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31 - re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, "Mindenszentek éjszakája" nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, "Szentek napja"). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.

Szűznyuszi 17:22

 

2010. október 30. szombat

Egy precíz célzás a napokban:

 

 

Tegnapi csata

Nagyon lő egy romboló, a menekülés iránya adott:

 

Két kép a parancsnoki tengeralattjáróról, csekély mélységben víz alatt:

 

 

VNB_Walter

 

*****

CirMÁK Cica, aki az Én MÁKos Rétesem címet is viseli, többek közt:

 

Szűznyuszi 19:51

 

2010. október 20. szerda

 

 

Amikor még ez volt a divat:

 

 

Szűznyuszi 22:25

 

2010. október 15. péntek

"Forte Központi Emulziós Épület", 2010. október 13. 15 - 16 óra

Valamennyi alább közölt fénykép szerzője: Vázsonyi Béla László. Ezek digitális fotók, az analóg még feldolgozásra vár. Készült Panasonic NV-GS140 videókamera állókép üzemmódjában. HANGSÚLYOZOM, HOGY SEMMIFÉLE DIGITÁLIS KÉPMÓDOSÍTÓ ELJÁRÁST NEM ALKALMAZTAM. Ennek egyben pozitív üzenete is van: Az épület alapvetően életképes állapotnak örvend még akkor is, ha időnként lehullik róla egy-egy öklömnyi alkotója ...

Hozzáteszem, mint profi: Ideális lett volna a felvételeket 16 és 17 óra közt készíteni a nap megfelelő, legjobb állása miatt. Sajnos azonban kísérőm csak 16 óráig lehetett velem, így az operációt 15 óra után nem sokkal el kellett kezdenem.

Nem láttam el felülbélyegzéssel, meg VBL logóval, mert nem akartam csorbítani mint teljes értékű fotókat, de mindenkit tisztelettel kérek, ne legyen olyan disznó, hogy lop és más tárhelyen közzéteszi, ehhez nem járulok hozzá. Természetesen erre a blogra hivatkozni szabad, sőt kifejezetten ajánlott !!

Egyelőre minimális szöveges kommentárral:

Kezdjük a legszomorúbb látvánnyal, hála a videókamera nagy zoomolási lehetőségének:

 

 

A vasút felőli oldalon:

 

A többi már derűsebb:

 

Az ajtó nem lelakatolt, hanem leheggesztett !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vasút felőli oldal már jóval komorabb képet mutat:

 

Ott fenn volt az egykori neonreklám a fénykorban ... a FOTOFILM -ből három betű maradt ...

 

Copyright: Vázsonyi Béla László, 2010

 

2010. október 14. csütörtök

" Gyár állott, most kőhalom ..." 2.

Nagy Attila, az alábbi két fotó szerzője így közelítette meg a témát. ÉN MÁS STÍLUSBAN, amint rövidesen látni fogjátok.

 

 

 

*****

 

 

 

A dolog "pikantériája", hogy (lásd az első képen a lap dátumozását) 1997 első felében szó sem volt a Forte bezárásáról, sőt jóval stabilabb piaci pozíciókkal rendelkezett hasonló létszámű középvállalat társainál, igaz akkortájt kezdett vészesen fogyni a tiszta magyar tulajdonú cégek állománya. A két részes cikk szerzője Fejér Zoltán főképp a Finommechanikai Művek és a magyar fényképezőgép-gyártás sorsát taglalja, az én fotóm - melyet "hivatalból", mint a cég alkalmazott fotósa készítettem és nem önhatalmúlag, hanem az akkori vezérigazgató közreműködésével került a szerkesztőségbe - valószínűleg illusztráció kívánt lenni, lám ez a cég gyártja a magyar gépbe való magyar filmet. Persze "magyar gépek" akkoriban már csak a fanatikus gyűjtők bitokában lehettek, a komolyabb kategóriára (pl. a Zenit, melynek 12 Xp sorozatú példánya jelenleg is birtokomban van, bőven annak számított, a Prakticáról nem is beszélve) átállók rég kidobták azokat a kukába.

Vagy Fejér Zoltán és a szerkesztőség ráérzett valamire, ami be is következett ?

Ez a fotóm jelenleg elméletileg sem lenne megismételhető, semmilyen engedély birtokában sem. Az a jellegzetes boltív (a III. sz. öntő szárítópályája, természetesen fényzáró kivitelben) több éve lebontatott, nincs, másrészt azt a beálló pozíciót sem tudnám elfoglalni, mert a készítés helyét birtokába vette a természet.

Tegnap egyébként telefonbeszélgetést folytattam a tulajdonos FORTEINVEST Kft. ügyvezető igazgatójával. Mint a legilletékesebbel, aki meg tudja (tudná ?) mondani, mi lesz a Toronyépület jövője. Egyelőre annak lebontásától nem kell félni, noha nem került a Forte ipari műemlék épületeinek listájára. A mintegy 15 - 16 hektár eladásra váró terület komplett értékesítése a tulajdonos célja, a Toronyépület önmagában történő eladása több problémát is felvetne. Voltak érdeklődők, voltak még értelmesnek is tekinthető ötletek, de ... nem történt érdemben semmi.

Elgondolkodtató, meddig állhat fenn ez az állapot, mikor az épület közvetlen közelébe kísérőm engem sem engedett, mondván annak megközelítése pláne sisak nélkül életveszélyes ... Persze azért a helyzet nem tragikus, statikailag az építmény váza szilárd, az akkori tervezője (akiről sajnos semmit sem tudok) profi építészeti munkát végzett. Még akkor is, ha kísérőmet idézve "szocreál" stílusú ...

A következő részben jönnek az én szerdai fotóim.

Szűznyuszi

 

2010. október 13. szerda

" Gyár állott, most kőhalom ..." 1.

Előzmény: A Fotóművészet c. valaha volt magazin egyik száma, nagy büszkeségemre az én fotómat is közölve számolt be arról a katasztrofális leépülésről, ami az úgynevezett "rendszerváltás", magyarul ország -rombolási és kifosztási valamint népátverési project környékén súlytotta a magyar ipart. Ez a példány a birtokomban van, de most túl fáradt vagyok előkeresni. (Autó hiányában kb. 12 kilométert gyalogoltam ma, különböző ügyekben.)

De ja vu érzésem és egy álmom ma újra elvitt ama helyszínre. Stílusosan fekete-fehér filmes, valamint ezzel párhuzamosan digitális fotókat készítettem, nagyon hosszú idő után újra a profizmus igényével és motivációjával.

Az idézőjel utal rá, a cím a Fotóművészetben irattatott. Részletek rövidesen. Annyit elárulok, zárt területen, kísérő hölgy jelenlétében fotózhattam, lezárt, belül életveszélyessé vált "Objektumot". Szó szerint öklömnyi darabok hullanak az épületről, ami csak sisakkal lenne biztonságosan megközelíthető. A kísérőmtől még egy enyhe lecseszészt is kaptam, hogy a fotózási engedélyt nem közvetlenül a (nem is váci) Tulajdonos Atyaúrtól, hanem a cég volt vezérigazgatójától kértem. Mintha nem lenne mindegy biztonsági szempontból, tekintve, hogy a portaszolgálatot is a cég egy volt munkatársa látja el.

2010 -ben az évekkel ezelőtt (az aktív üzemvitel alatt) egykor csoportok által is látogatott és fotózott terület jelenleg lezárt, belépés pusztán érdeklődő fotósok számára nem engedélyezett.

Mindamellett számomra ez a "Központi Emulziós Épület" testesítette meg a Forte-gyárat. (10 emeletesnek, vagy Toronyépületnek is nevezik, ami kifejezi tekintélyes geometriai méreteit.) Anno az 1980 -as évek elején, mikor vasúton utaztam egyetemistaként Budapestről haza Vácra este, eme épület fénykorának neon-reklámkivilágítása megragadott és hírdette a valóban világhírű cég, bocs. szocialista nagyvállalat nagyságát, szakmai fajsúlyát. Aki ma a 70 -es, Bp.-Szob vonalon vasúton utazik, a vagonból megtekintheti igen jó rálátással, a környékével teljes látványt, panoráma nézetben. Valami borzasztóan siralmas, lehangoló látványban lesz része, ha figyel.

Ehhez képest ma a halál utáni közelképét fényképeztem.

Mi volt a motiváció ? Pár napja azt álmodtam, a fizikai halálból is lehetséges fizikai feltámadás. Pár százmillió forint kérdése. De még véletlenül sem a fotóanyaggyártás újraindítására gondoltam !!!

Amen.

(De ha gond, hogy nem a Katona Urak írnak, jelezzétek, majd szólok nekik :-) )

Szűznyuszi 22:37

 

2010. október 12. kedd

Kritikus találkozás

 

 

VNB_Walter

 

2010. október 6. szerda

Egy férfi meg a macskája sétálnak egy úton. A férfi élvezi a
tájat, mikor ráébred, ő már halott...
Emlékezett arra, mikor haldoklott és akkor hirtelen az is
beugrott neki, hogy a mellette sétáló cicus is évek óta halott volt.
Azon kezdett el gondolkozni, vajon hova viszi őket az út,
amin sétálgatnak.
Egy idő után elértek egy magas, fehér falhoz. Drága
márványnak tűnt.
Hosszú sétány vezetett fel a domb tetejére, ahol egy magas
boltív húzódott, ragyogva a napsütésben.
Mikor elsétáltak a boltívig, akkor látták a hatalmas és
lenyűgöző kaput, az oda vezető út pedig mintha aranyból lett volna.
Megindult a cicával és ahogy közelebb értek, észre vettek egy
asztalt az egyik oldalon, ami mögött egy ember ült.

Mikor még közelebb értek, megszólalt: "Elnézést, megmondaná,
hogy hol vagyunk, kérem?"
"Ez a Mennyország, uram!" válaszolt az ember.
"Remek! Kérhetnénk egy kis vizet?" kérdezte.
"Természetesen, uram. Jöjjön csak be és azonnal hozatok egy
pohár jeges vizet Önnek."invitálta be az ember és a kapu elkezdett
megnyílni.
"Bejöhet a barátom is?" kérdezte a cicára mutatva.
"Sajnálom, uram, de állatokat nem engedhetek be.

Az utazó gondolkodott egy pillanatig, majd megfordult és
visszament az útra a macskájával együtt, hogy akkor inkább folytatja útját.
Újabb hosszú séta és újabb magas domb után elérkeztek egy
földútra, ami egy farm kapujához vezetett.
Ez a kapu úgy nézett ki, mint amit soha sem zárnak be.
Kerítés sem volt.
Ahogy közeledtek a kapuhoz, észrevettek egy fának támaszkodó
embert, aki épp olvasott.

"Elnézést, uram, kérhetnénk egy kis vizet?" kérdezte.
"Persze, ott egy kút, jöjjenek be" érkezett a válasz.
"A barátom is bejöhet?" kérdezte az utazó, a cicára mutatva.
"Van egy tálka a kút mellett" bólintott az idegen.

Beléptek mindketten és megtalálták az öreg kutat meg a tálat.
Az utazó megtöltötte vízzel, hosszan ivott, újra töltött és
letette a cica elé.
Mikor mindketten eleget ittak, visszasétáltak a férfihoz a fa mellé .

"Mi ez a hely?" kérdezte az utazó.
"Ez a Mennyország" válaszolt a férfi.
"Ez furcsa, egy fickó lentebb ugyanezt mondta"
"Úgy érti az arany út a márvány kapukkal? Neeem. Az a pokol."
"Nem bosszantja, hogy így megtévesztik az embereket?"
"Dehogy. Örülünk neki, hogy előre kiszűrik az olyanokat, akik
hátrahagynák a legjobb barátjukat."

Szűznyuszi 13:50

 

2010. október 4. hétfő

Whisky király (katt rá és olvasd a profi értékelést !)

Ha már AA a weblap ... Nos ma a "legjobb vételt" műveltem, amikor Vác extra üzletében (nem csak italt árulnak) 3700 Ft -ért vettem 1 literes kiszerelésben (!! ami a netes hírdetésekben több mint egy ezressel drágább) a fenti szortiment balról első, igen ismert és népszerű termékét. A másik kettő már prémium, illetve luxus kategóriás ...

Amennyiben elég erős akaraterővel rendelkezem és beérem napi fél decivel (szigorúan este, ugyanis én 19 óra előtt nem fogyasztok alkoholos italt), akkor 20 napra elég. Annyit még megengedhetek magamnak, hogy iszok utána egy Kőbányai világost és többet nem. Szerintem ez bőven benne van a mértékletesség határaiban.

Számos üzletben egy árban kínálják a Ballantine's -t az ugyancsak közismert és kelendő piroscimkés Johnnie Walker -ral. (Ennek feketecimkés prémium változatát fogyasztotta a fáma szerint NAPONTA Winston Churchill, mondjuk brit miniszterelnöki fizetésből elképzelhető.) Maradva a "sima" azaz min. 3 évig tölgyfahordóban érlelt változatnál, ennek ellenére a Ballantine's mind ízben, mind hatásában fölényesen veri említett piroscimkés whisky-társát !

Amúgy pedig egyenesen szentségtörésnek tartom bármely whisky keverését szénsavas üdítőkkel. Akkor inkább vegyél vodkát, higítsd azt, a hatás közel ugyanaz és olcsóbban megúszod.

Amúgy a havi főképen (nőnemű) Cirmák Cicám is látható.

Szűznyuszi 17:12

 

2010. október 3. vasárnap

Cirmák fenn

 

 

Cirmák pihen

 

 

Szűznyuszi 17:09

 

2010. október 1. péntek

Bevetések (SH3 multiplayer, Ubisoft szerveren)

Legalább három, újabban öt-hat parancsnok vezette U-boot -ból álló flotta veszi fel a harcot a szövetségesekkel naponta. Leginkább arra kell ügyelni, mely ország meddig volt semleges, utóbbiakba tartozó hajó kilövéséért (ide 1941 előtti USA -beliek is tartoznak) nem jár vállonveregetés a Főparancsnokságtól.

Merülés:

 

 

Nagyon precíz célzás végzetes egyetlen torpedó-találattal is:

 

 

A hajótörzs kettétört, a következmény egyesélyes:

 

 

(túloldalról)

 

Érdekes és (az ellenségnek szerencsés) eset, mikor csak egy rekeszt ér vízbetöréssel járó találat és a hajó továbbvonszolhatja magát:

 

 

Ha kifogytunk a torpadókból és a felszínre kell emelkedni a tartalék beemeléséhez, de egyébként is, ha erre mód kínálkozik, 1944 -ig jelentős szerepet kap a fedélzeti ágyú:

 

 

Itt csak fedélzeti tüzet okozott, de süllyesztettem én el már ágyúzással brit rombolót is ! Sajnos akkor annyira koncentrálnom kellett, hogy nem a fotózás foglalkoztatott.

 

 

A csata végeztével a felszínre emelkedünk (bár sajnos a mi oldalunkon is volt példa tengeralattjáró végzetes sérülésére, főképp ellenséges rombolók vizibombáinak következtében) a felszínen "emlékőrző örömfotózásra" kerül sor. Az én, valamint Topp parancsnok kolléga által vezetett tengeralattjárók:

 

 

Fáradtan, de fellélegezve vissza a Bázisra:

 

 

VNB_Walter

__________________________

FLV lejátszó letöltési linkje.

 

ARCHÍVUM

2010. szeptember

2010. július-augusztus

2010. június

2010. május

2010. március - április

2009. december - 2010 február

2009. november

2009. október

2009. augusztus - szeptember

2009. július

2009. június

2009. május

2009. április

2009. március 15. - 31.

2009. február - március 12.

2009. január

2008. december

2008. november

2008. október

2008. augusztus-szeptember

2008. július-augusztus

2008. június

2008. április-május